Brie de Melun

Jazeker, ook in Brie bestaan variëteiten en kwaliteiten. Het overgrootste deel is Brie de Meaux of een imitatie daarvan: zeer groot en dun. Van de kleinere, hogere Brie de Melun wordt maar weinig gemaakt, maar het is wel de overtreffende trap! Het hele maakproces en de rijping verlopen trager dan bij ‘gewone’ Brie en dat proef je. Pikant, rijk, intens, met geuren van paddenstoel en hooi, en een vol, geel zuivel is de Brie de Melun dé trouvaille voor de ware liefhebber van Franse kaas.

Een hele Brie de Melun heeft een doorsnede van 18cm.

Brie is een Franse schimmelkaas. Brie behoort net als camembert en hervekaas tot de zogenaamde ‘zachte’ zuivelproducten.

Brie komt van oorsprong uit en is vernoemd naar de historische regio Brie, wat tegenwoordig grofweg overeenkomt met het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke ‘Brie’-kaas Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties.
De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee brie-soorten die ook een AOC-keurmerk hebben, een appelation d’origine controlée, wat inhoudt dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden, hoe en hoe lang de kaas moet rijpen.