Friesche nagelkaas

Friesland was vroeger een boterproducerende provincie: alle melk werd afgeroomd om de room tot boter te karnen. Om van de magere melk lekkere kaas te maken, voegde men komijnzaad en kruidnagels toe. Verrukkelijk! Deze Nagelkaas is heerlijk pittig en kruidig van smaak, nog net snijdbaar met een kaasschaaf.

Friese nagelkaas is een kaassoort die wordt gemaakt van magere melk, met toevoeging van komijn en kruidnagel. Deze kaas heeft een beschermde oorsprongsbenaming als: Kanterkaas, kanternagelkaas en kanterkomijnekaas.

De kaas is stevig, platrond en heeft scherpe hoeken aan de zijkant. De vorm wordt daarom kanterkaas genoemd. Door het lange rijpen wordt de kaas hard, droog en zurig. De kaas is (onder meer?) verkrijgbaar als oude en belegen kaas.

Om de kaas op smaak te maken, werd in Friesland vroeger sap gebruikt van bepaalde groene planten, bijvoorbeeld van peterselie. De uitspraak “groene kaas” (griene tsiis) verwijst daarnaar.